Et par fra Frankrig har netop fået rettens ord for, at de er ramt af såkaldt vindmøllesyndrom, efter de har klaget over, at deres helbred er blevet skadet af at bo tæt på en vindmøllepark.
Med dommen er de blevet tildelt en erstatning på 110.000 euro (DKK 825.000), skriver The Guardian.
Christel og Luc Fockaert, der oprindeligt er fra Belgien, har klaget over en række helbredsproblemer, heriblandt hovedpine, søvnløshed, depression, hjerteproblemer og kvalme, som retten i Toulouse nu også mener, skyldes de seks vindmøller placeret 700 meter fra deres hjem i Fontrieu i det sydlige Frankrig.
Termen ‘vindmøllesyndrom’ fremgik første gang i bogen Wind Turbine Syndrome af børnelægen Nina Pierpont fra 2009, hvor der blev konstateret en korrelation mellem støj fra vindmøller og sygdom. Metoden og undersøgelsen bag bogen har dog aldrig været igennem en fagfællebedømt proces og ‘vindmøllesyndromet’ er heller ikke lægefagligt anerkendt.
Christel og Luc Fockaert tabte oprindeligt deres sag i januar sidste år, men ankede og har altså nu vundet.
Hvad mener LNtK om denne sag:
Sagen burde blive et vendepunkt for de danske myndigheders erkendelse af de faktiske konsekvenser for borgere der tvinges til at bo helt tæt på de store vindkraftværker.
Den franske retsinstans erkendelse af begrebet Vindmøllesyndrom, understøtter undersøgelser og desværre også mange vindmøllenaboers erfaringer, om et dårligere helbred efter at vindmøller er opstillet tæt på deres hjem.
Gennem stærk lobbyisme fra Vindmølleindustriens side, er det alligevel i årtier lykkes at få politikerne til at ignorerer denne viden, måske først og fremmest fordi den er ubekvem for for dem der uden viden er blevet fristet til at sige, at der ikke er bevis for påstanden.
Sagen her kan måske være med til at få vore politikere til at gentænke indholdet i den danske Vindmøllebekendtgørelse, hvor beskyttelse af vindmøllenaboer er baseret på et skøn og ikke på undersøgelser eller lægelig vurdering.
Her kan du læse mere om Wind Turbine Syndrome