• torsdag , 20 juni 2024

Fransk domstol anerkender ”vindmøllesyndrom”

UDDRAG af dommen:
Retten bemærkede de symptomer, der betragtes som typiske: hovedpine, smertefuldt pres på ørerne, svimmelhed, træthed, hjertebanken, tinnitus, kvalme, næseblod og søvnforstyrrelser. Efter en tilsvarende prøvelse fastslog appelretten i sin dom, at sagsøgerne lider af det såkaldte vindmøllesyndrom på grund af lavfrekvent lyd og infralyd. Det har tilkendt dem et erstatningskrav på 128.000 € .

Fransk domstol anerkender ”vindmøllesyndrom”. 
Fransk appeldomstol fastslår, at vindmøller har en negativ indvirkning på menneskers sundhed, og dommen vil formentlig udløse et væld af retssager.
Pressemeddelelse om skelsættende fransk vindmølledom fra Jean-Louis Butré, præsident for den franske miljøorganisation Fédération Environnement Durable (FED) og European Platform against Windfarms.

Baggrund
I en skelsættende kendelse har The Toulouse Court of Appeal dømt to franske vindmølleselskaber (Margnes Energie og Sasu Singladou Energie) til at betale skadeserstatning på op til 110.000 euro til et belgisk ægtepar i Tarn for sundhedsskade såvel som forstyrrelse af naboskab. Tillige blev tab af ejendomsværdi anerkendt af appeldomstolen.

Første gang
Det er første gang, at vindmøllers negative sundhedspåvirkning er blevet anerkendt af en domstol i Frankrig, hvor den mindste tilladte afstand mellem møller og menneskers beboelse kun er 500 meter. Kendelsen vil sandsynligvis udløse et væld af retssager og erstatningskrav efter domstolens dom.
I en kommentar til kendelsen siger FEDs præsident Jean-Louis Butré: “Dette er en yderst betydningsfuld dom, da det er en velkendt frustration for folk, der bor i nærheden af møller, at vindmølleindustrien altid har afvist deres bekymringer som intet andet end en nocebo-effekt”.

Nu er begrebet ”vindmøllesyndrom” blevet juridisk anerkendt i Frankrig som havende en negativ indvirkning på sundheden.
Vi mener, at denne dom er vigtig for mennesker overalt i verden, som er påvirket af denne udvikling, og at det er vigtigt nu at øge bevidstheden om problemet..

Vi opfordrer til mere gennemsigtig og bedre information til folkevalgte, initiativtagere og borgere involveret i udvikling af vindmølleparker. Det er også vigtigt, at man både i Frankrig og på internationalt plan tager regeringsansvar for at beskytte deres borgere ved at definere tilstrækkelige sikkerhedszoner – en afstand på 10 gange højden ved spidsen af vingerne, dvs.1500 meter for en 150- meterhøj vindmølle.”

Yderligere Information:
– Sagsøgerne klagede over en række symptomer, herunder hovedpine, kvalme, næseblod og søvnforstyrrelser.
– Dommen anerkender den “lidelse”, som sagsøgerne var udsat for.
– De seks vindmøller var placeret fra 700 til 1300 meter fra sagsøgernes ejendomme.

– Rettens afgørelse følger nylig offentliggjorte resultater fra en igangværende fem-årig undersøgelse af vindmøllestøj fra Flinders University i Australien.

Disse resultater viser, at amplitudemodulationen om natten (kendt som ‘swoosh’-lyd) forværres efter solnedgang i op til 60 % af natten i afstande omkring 1 km fra en vindmøllepark.

For yderligere information kontakt venligst Jean-Louis Butré, Président , Fédération Environnement Durable
contact@environnementdurable.net
+33 (0)6 80 99 38 08
EPAW
Formand

Læs: European Platform against Windfarms

Læs: tysk publicering

Relaterede indlæg

2 Kommentarer

 1. Andreas Grevsen
  29. juni 2022 at 10:08 Svar

  Jeg blev syg af vindmøller
  Har kostet Åbenrå kommune
  Millioner.
  Blev førtidspensionist
  Er uddannet smed.
  Måtte flytte fra vores Gård.
  På grund af 12 vindmøller.

 2. erik kjer hansen
  9. marts 2023 at 17:06 Svar

  Hej Andreas, jeg vil gerne i kontakt med dig, da der tæt ved vores ejendom Nord for Aabenraa planlægges at bygge 8 150-180 meter høje vindmøller. tlf 60189850

Skriv en kommentar