• tirsdag , 16 august 2022

Debat: Flere møller end vi har råd til

I dag står der flere møller, end vi kan aftage strømmen fra og flere, end der er råd til at betale. Derfor vil blå stue i gang med energibesparelser i stedet for at øge energiproduktionen.

Et radikalt regionsrådsmedlem, Niels Hejlskov, lokkes i den fugtige sommervarme til, i et ustruktureret verbalt angreb 21/7 på Villum Christensen (LA), at blotte sin uvidenhed.

I min gymnasietid oplevede jeg en højintelligent, rummelig lektor Hejlskov. Men det er næppe familie. Det er ærgerligt, når politikere på charmerende vis nedgør andre og søger at score billige point gennem læserbreve uden egentligt indhold og derigennem bidrager til vildledning af læserne, specielt når emnet er vanskeligt, som her vindenergi, og skribenten egentligt ikke selv har forstået det.

Der er flere problemer omkring vindenergi.

Opstilling af vindmøller har i dag ingen indlydelse på klimaet. Så kan man skylde på kvotesystemet, men det gælder kun i Europa, resten af verden er ikke med. Klodens befolkningstilvækst sammenholdt med øget industrialisering og levestandard betyder, at vind aldrig kan følge med. Målet om 40 procent CO2-reduktion i 2030 har Danmark ifølge Energistyrelsens sidste beregninger nået.

Allerede 18. februar 2013 blev Martin Lidegaard (R) gjort opmærksom på, at EU fandt vindmøllestøtten konkurrenceforvridende. Senere Helveg. To radikale ministre sad i to et halvt år handlingslammede og overlod aben til Lars Chr. Lilleholt (V), der nu har 163 dage til at inde en finansiering, der tilfredsstiller EU’s krav.

Det er barokt

At produktionen skal følge forbruget, er netop en anden grund til at stoppe udbygningen. At Energinet tjener 5 øre/kW på import/ eksport retfærdiggør ikke, at forbrugerne betaler 25 øre/kW i støtte. At fremhæve den fordelagtige eksport synes barokt samtidig med, at det har vist sig, at tysk overproduktion medfører begrænset afsætning på det marked.

Energiforliget har skabt en syg tilskudspolitik, som EU inder ulovlig, og som landet ikke har råd til. Den fordelagtige ordning, hvor støtten er højere end markedsprisen, medfører, at der opstilles så mange møller, at prisen på el bliver så lav, at møllerne ikke kan klare sig uden støtte. Samtidig betyder det en afhængighed af nabolande, der skal aftage den rigelige strøm, når det blæser meget og forsyne os med kul og atomkraftbaseret strøm, når det ikke blæser. Pensionsselskaber har tabt mange millioner kroner på investeringer i vindmøller.

I energiforligskredsens navn har nuværende medlem af De Radikale, Ida Auken, underskrevet en bekendtgørelse, der efterlader vindmøllenaboer ubeskyttede mod møllens gener.

Liberal Alliance må være stolt over ikke at have bidraget til dette makværk. At klandre blå stue som eneansvarlig for den manglende togelektriicering må være en vittighed, da den første elektriske togbane åbnede i Berlin i 1881!

I dag står der flere møller, end vi kan aftage strømmen fra og flere, end der er råd til at betale. Derfor vil blå stue i gang med energibesparelser i stedet for at øge energiproduktionen. Det skulle en radikal hjerne have udtænkt for mange år siden.

Af Peter Prinds, Koldingvej 201, Christiansfeld

Bragt i Sjællandske den 26. juli 2016

Relaterede indlæg

En kommentar

  1. Poul Bjarne Andersen
    15. august 2016 at 20:33 Svar

    Så sandt så sandt.
    Ubegribeligt at politikere ikke værner mere om deres troværdighed.
    Her tænker jeg først og fremmest på de radikale.

Skriv en kommentar