• tirsdag , 16 august 2022

Debat: Bright eller Green?

Er man interesseret i hvordan verden ser ud, skal man som minimum kravle op over nærmeste bakke.

I et læserbrev den 12/7 fortæller Anine Kofoed at hun har bevæget sig otte km mod nordøst og talt med nogle ”fagfolk”, der tjener deres daglige brød ved opstilling af vindmøller, og herved ”undersøgt alt om vindmøller”.

I dag kan man finde alle ”sandheder”. Og så vælger man dem, der understøtter ens ideologi eller pengepung.

Vil man sikre sig viden, bør man derfor bruge lidt logisk tænkning. Vindmøller støjer. En 150 meter høj mølle bryder fire gange så megen vind, som de der står ved Sandemandsgård. Vingespidserne bevæger sig med dobbelt så stor hastighed. Generatoren producerer måske dobbelt så megen strøm. Derfor vil disse maskiner bringe mere støj længere. Hvor megen støj, der bringes til naboen afhænger af afstanden.

I alle kommuner hvor man har placeret møller har man udnyttet mindsteafstanden på fire gange højden. Det har medført, at møllerne skulle dæmpes ved de to vindhastigheder, hvor der overhovedet er defineret en grænse for den beregnede støj. En vindhastighed, der kaldes jævn vind (hvor støv og papir løftes, kviste og mindre grene bevæger sig). Blæser det mere eller mindre, gælder ingen støjbegrænsninger.

En ingeniør bemærker i et andet læserbrev, at et køleskab vil overdøve vindmøllestøjen.

Det er rigtigt, hvis man er tilstrækkeligt tæt på køleskabet og tilstrækkeligt langt fra møllen. Teoretisk er støjgrænsen for lavfrekvent vindmøllestøj 20 dB inde i boligen. Ligeledes kan man opleve 20 dB i en afstand af ½ meter fra køleskabet. Så kan man placere sig der, hvis man hellere vil høre på en kompressor end en vindmølle. En given støj i en afstand fra støjkilden vil mindskes ca. 6 dB, dersom man fordobler afstanden til støjkilden. Det medfører, at man to meter fra køleskabet vil opleve 10 dB. Skal man ned på 10 dB fra vindmøllen skal man tilsvarende bevæge sig ud på 2,4 km afstand.

I et tredje læserbrev angives, at landvindmøllestrøm er den billigste energiform.

Strøm handles time for time på et fælles marked. Der koster elektriciteten den samme om den er lavet på kul eller vind. Strøm fra landvind bliver dobbelt så dyr, idet der lægges et tilskud oveni. Der gives 25 øre i støtte så længe markedspris og støtte holder sig under 58 øre. Dong har netop afgivet bud på en hollandsk havpark til 54 øre per kW.

I samme læserbrev bebrejdes medborgerne, at de ikke hjalp jyderne i deres vindmøllekamp. Det har så ikke været nødvendigt. Resten af Danmark er faktisk ikke så dumme endda. Københavnerne sætter møller op i Billund, på Lolland og ved Næstved, og jyderne holder ikke alle høns, men køber æggene i Brugsen.

Bornholm bliver ikke ”bæredygtig” foreløbig. Flere møller betyder, at I skal importere mere strøm, når det ikke blæser, og afsætte mere strøm, når det blæser. Og den strøm I selv forbruger bliver betalt med støtte indsamlet blandt resten af landets elforbrugere. I er et herligt øsamfund, der fra Sverige kan købe al den fossilfrie energi, I ønsker. Bright kan oversættes med intelligent.

Af Peter Prinds, Christiansfeld

Bragt i Bornholms Tidende den 18. juli 2016

Relaterede indlæg

Skriv en kommentar