• lørdag , 18 maj 2024

Nabo: Apropos en “underlig brummen”

Efter at have læst Birgitte Jensens indlæg i debatten om støj fra kæmpevindmøllerne i Testcenter Østerild i Nordjyske Thisted Dagblad 10. Maj 2016, blev det klart for mig, at jeg også måtte komme med et indlæg til debatten om gener, specielt den meget dybe brummen, den såkaldte lavfrekvente støj, fra kæmpevindmøllerne i Testcenter Østerild. Inden jeg blev klar over hvorfra/ årsagen til den meget generende rumlen, der i perioder er tilstede overalt på min ejendom, har jeg været igennem, stort set nøjagtigt de samme tanker og overvejelser som BJ. Alle elektriske apparater i huset har været slukket, samtlige sikringsgrupper har været slukket på eltavlen, således at al elektricitet har været koblet fra, uden det hjalp på brummelydene. Kunne også udelukke landbrugsmaskiner o.l.. BJ. beskriver det som en ubehagelig brummende lyd, som nærmest kravler ind i kroppen. Jeg kan fint tilslutte mig denne beskrivelse.

Jeg har igennem et års tid dagligt ført en slags logbog over vejrforholdene her på egnen (vindretning og styrke, temperatur, skyet vejr, regn eller solskin) og har forsøgt at finde en sammenhæng mellem de lokale meteorologiske forhold og den generende rumlen, dog uden held. Vil lige indskyde, at jeg i fugleflugtslinje bor ca. fem km øst fra den nærmeste af møllerne. Ét er dog sikkert, at i svage vinde fra østlige retninger er lyden værst. Dvs. at den lavfrekvente støj let bevæger sig imod vindretningen.

Jeg kan huske fra de første informationsmøder på Østerild Kulturcenter angående det påtænkte testcenter, afholdt af Vestas, DTU, Vindmølleindustrien og Thisted Kommune, at der først blev oplyst om, at lavfrekvent støj fra vindmøller nærmest ikke eksisterede. På et senere møde eksisterede det dog, men tilsyneladende ikke i noget nævneværdigt omfang. På de sidste informationsmøder var eksistensen åbenbar, men blev karakteriseret som lyden fra en moderne opvaskemaskine.

Nu hvor Testcenter Østerild så er blevet etableret, kan jeg bekræfte at i perioder, kan det lyde, som om, jeg har en slags opvaskemaskine fra årtusindskiftet kørende konstant og i flere døgn i træk, vel at bemærke i samtlige rum på min ejendom inklusiv i stald og lade. Jeg er også blevet opmærksom på, at ikke alle mennesker, kan høre den lavfrekvente brummen, men for dem der kan, er det utroligt generende og må karakteriseres som støjforurening. Slemt er det, hvis det, om nogle år viser sig, ligefrem at være sundhedsskadelig på niveau med vedvarende trafikstøj. Jeg har personligt erfaret, at når man først er blevet bekendt med denne støj, opstår der nærmest en form for overfølsomhed overfor dybe brummelyde og man bliver klar over, hvor omfattende og udbredt, denne form for støjforurening er.

Der er lavet støjgrænser både for den mekaniske støj og for den lavfrekvente støj fra vindmøller, både afstandsmæssigt og i decibel. Hvad hjælper disse, når Birgitte Jensen og jeg bor henholdsvis 10 km og fem km fra de nærmeste kæmpevindmøller, hvilket ligger langt udenfor de lovbestemte afstandskrav, (som er møllens højde x 4) begge er plaget af støjen? Jeg betragter mit indlæg i debatten, som en slags stafet jeg greb fra BJ. og vil hermed gerne sende stafetten videre med et ønske om, at nogen vil gribe den og give udtryk for deres oplevelser mht. gener fra kæmpevindmøllerne….

Af Claus Jørgensen, Langvadvej 45, Langvad, 7741 Frøstrup

Bragt i Thisted Dagblad den 2. juni 2016

Relaterede indlæg

Skriv en kommentar