• mandag , 20 marts 2023

Debat: Stop vindmølleopsætningen

Et tiltagende antal borgere henvender sig til mig for at få viden om deres rettigheder i forbindelse med planerne om at opsætte vindmøller i deres samfund.

Målinger har vist eksempler på at støjgrænserne er overskredet i væsentlig grad. Talrige støjramte naboer har haft foretræde for folketinget. Videnskabelige undersøgelser viser at naboer oplever søvnproblemer. Videnskab viser at søvnproblemer øger risikoen for eksempelvis hjerte- karsygdomme. Den tidligere regering har iværksat en sundhedsundersøgelse, hvis endelige resultat først foreligger om et par år.

Et problem er at vindmøllebekendtgørelsen ikke angiver nogen grænse for, hvor megen støj naboerne må opleve eller måle i deres hjem.

Et andet at klagemuligheden i princippet indebærer en varslet støjmåling ude ved møllen, af samme værdi som en varslet hastighedskontrol på motorvejen.

Disse borgere anbefales, at melde sig ind i landsforeningen, som blev dannet i 2009 og som repræsenterer borgergrupper fra hele landet, hvor de kan høste erfaringerne fra mennesker, der alle med succes har fået stoppet deres lokale projekter.

I takt med opsætning af flere møller er prisen på strøm på elmarkedet faldet så meget, at vindmølleejerne klager over, at prisen er for lav, hvorfor man både ønsker tilskud til forbrug af strømmen, samt at der skal bygges kabler til Sydeuropa. Kommunernes Landsforening angiver, at energiforligets målsætning er nået. EU har kendt støtteordningen uforenelig med traktaten fra 2016.  FN kalder på øjeblikkelig handling for at redde klimaet. Og det har vindkraft ikke en kinamands chance for at løse.

Det er derfor logisk at stoppe opsætning af flere vindmøller nu.

af Peter Prinds, Koldingvej 201, Christiansfeld

Bragt i JP den 6/9 2015

Relaterede indlæg

Skriv en kommentar