• torsdag , 20 juni 2024

“Avisand i sommervarmen”, indlæg i Jyllands-Posten den 30.7.2014 af professor emeritus Jens Ulrik Andersen

Læserbreve 30.07.2014 kl. 03:00

Avisand i sommervarmen

AFJens Ulrik Andersen, professor emeritus, Hamphøjvej 15, Højbjerg

”Energiteknologisk paradigmeskift”. Det var overskriften på et debatindlæg i JP 25/7. Kristian Ruby skriver her, at en nylig analyse af energipriser fra Klima- og Energiministeriet viser, at vindmøller er den billigste måde at skaffe ny elkapacitet på.

Det er rigtigt, at landbaserede vindmøller fremtræder som det billigste alternativ – i øvrigt ikke nogen stor nyhed, men han glemmer de forbehold, der fremhæves i analysen:

»Resultaterne kan ikke direkte anvendes til en vurdering af, om størstedelen af energisystemet skal være baseret på den ene eller den anden teknologi«. Også ministeren overser i sin kommentar denne detalje og glæder sig over, at den politisk bestemte massive satsning på vindenergi nu også ses at være den økonomisk bedste løsning for Danmark.

Problemet er jo, at energien fra vindmøller er meget variabel og kræver reservekapacitet fra konventionelle kraftværker for at sikre stabil energiforsyning. Det skal regnes med i en overordnet økonomisk analyse. Desuden er der stigende modstand mod opstilling af kæmpemøller på land, og man satser i stedet på meget dyrere havvindmøller, der kræver store subsidier.

Der er derfor snarere end et paradigmeskift tale om en avisand i sommervarmen.

Relaterede indlæg

Skriv en kommentar