• tirsdag , 16 august 2022

Debat: Svar til Hr. Vinther

Hr. Vinther: ”Dermed bondefanger Peter Prinds så ”mesterlig” vis læserne og skubber sin lægefaglige autoritet foran sig i et indlæg”. Altid fremhæver jeg, at man intet sikkert ved om sundhedsfølger. Og de eneste, der hæfter sig ved, at jeg har gået på en given skole, er den bornholmske lodsejer og hr. Vinther.

Hr. Vinther: ”til formål at underbygge en udokumenteret påstand om, at vindmøller kan være skadelige for folks helbred”. Jeg har på fornemste vis dokumenteret ved en undersøgelse betalt og fremlagt af hr. Vinther selv.

Hr. Vinther: ”Hans udgangspunkt er en forskning, som dokumenterer, at trafikstøj – ved langt højere støjniveauer end vindmøller – kan have denne effekt”. Jeg har aldrig tage udgangspunkt i en trafikundersøgelse. Det, jeg fortæller, er, at Vindmøllebekendtgørelsen ikke beskytter mennesket.

Hr. Vinther: ”Det er udtalelser, der er revet ud af en sammenhæng”. Det er noget af en påstand. Det er et citat fra en mail til mig fra Hilde Balling: Cheflægen ved Sundhedsstyrelsen, Hilde Balling, Sundhedsstyrelsens Rådgivende Videnskabelige Udvalg for Miljø og Sundhed: Tak for din mail af 23. juli 2012. Stress udløst af trafikstøj og mulige søvnforstyrrelser menes at kunne give hjerte-kar-lidelser. Om det også gælder ved langvarig udsættelse for vindmøllestøj er ikke under søgt, oplyser hun, og ”det kan derfor ikke helt udelukkes på nuværende tidspunkt. Der kan naturligvis senere vise sig at være negative helbredseffekter af vindmøllestøj”. Ida Auken i samrådssvar 27.6.2012: Der foreligger ikke epidemiologiske undersøgelser af vindmøllestøj og hjerte-kar-sygdom, så effekter på hjerte-kar-systemet ved langvarig udsættelse for vindmøllestøj kan derfor ikke helt udelukkes på nuværende tidspunkt.

Med en sådan debat form er det i mine øjne tåbeligt at holde offentligt møde. Det er klart også ærgerligt for læsere og redaktører.

Må jeg bidrage med en lille opblødende annekdote: Den skaldede møller gik op til overlægen på sygehuset. Jeg er syg, sagde mølleren. Overlægen undersøgte ham omhyggeligt, men fandt intet. De fejler ingenting. En måned efter gik den skaldede møller igen op til overlægen, der igen undersøgte omhyggeligt, som han plejede. De fejler ingenting. Tredje gang den skaldede møller gik op til overlægen, sagde denne. De er jo hypokonder min gode mand. Hvortil mølleren svarede. Ja, ja, så fejlede jeg alligevel noget.

Af Peter Prinds, Christiansfeld

Bragt i Bornholms Tidende den 16. august 2016

Relaterede indlæg

Skriv en kommentar