• tirsdag , 23 juli 2024

Debat: En spaltet naturfredningsforening

På DN’s hjemmeside kan man læse om herlighedsværdien ved Danmarks åbne landskaber, og at disse er en bærende del af vores kultur. Dette er jeg helt enig med DN i, men netop de åbne landskaber maltrakteres eller planeres maltrakteret grundet kommunernes vindmølleplaner for landvind. På DN’s hjemmeside kan man læse, »stilhed, mørke, uforstyrrethed og den ro man kan få ved at lade blikket dvæle ved smuk natur er truet«. Dette er jeg enig med DN i, men netop kæmpevindmøllerne er den største trussel mod selvsamme. Stilhed, mørke, uforstyrrethed og ro er en saga blot i de landskaber, vindmøllerne opstilles i. DN beskriver foreningen »arbejder for at bevare og beskytte de tilbageværende uberørte landskaber i Danmark«. Dette ses ikke at være gældende, når truslen kommer fra vindmøller, for her bakker DN ukritisk op. Senest har vi set DN bakke op om industriens ønske om endnu større møller i kommunalt regi end de allerede helt urimelige 150 meter høje møller, der lovligt kan opstilles i naturen. Landets kommuner ændrer med et pennestrøg kategoriserede ”værdifulde landskaber” til ”landbrugslandskaber” for at muliggøre opstilling af kæmpevindmøller. I Varde Kommune har man gjort netop dette og dispenseret for skovbyggelinje osv. uden så meget som et kvæk fra Danmarks Naturfredningsforening.

Andre kæmper for naturen.
Personligt er jeg ganske simpelt forarget over, at DN ikke gør indsigelse mod de massive overgreb på naturen, som vindmølleopstilling i Danmark medfører. Den landsdækkende nuværende vindmølleplanering i Danmark er den største trussel mod den natur, DN postulerer at kæmpe for, og jeg er forundret over, at DN forholder sig ukritisk og positiv over for denne naturødelæggelse. I stedet for at handle i tråd med foreningens navn kan man i dagspressen opleve DN gå aktivt ind i konflikten mellem vindmølleramte mennesker og ”vindspekulanterne”. Her er DN på spekulanternes side. DN fremturer med synspunktet, at den håbløst uduelige vindmøllebekendtgørelse, hvor beskyttelse af mennesker ikke indgår, beskytter fuldt ud, og at trafikstøj er meget værre end vindmøllestøj. DN tager altså aktivt part i konflikten og udtaler sig, som var DN delvist sponsoreret af vindmølleinteressenter. DN udviser da også en nærmest barnlig iver, når det kommer til vindmøller. Bl.a. i Store Røttinge, hvor direktør i DN Michael Vendelbo bød European Energys netop opførte vindmøller velkomne. En vindmøllespekulant, hvem og hvis møller lokale har kæmpet imod i årevis for de berørte mennesker og naturens skyld. I Varde, hvor DN heller ikke greb ind, vandt de lokale i første omgang kampen for at redde naturen. Den kamp, DN ikke tager.

Af Karsten Drøjdal, Tranbjergvej 19, Årre

Bragt i JyllandsPosten den 1. februar 2016

Relaterede indlæg

En kommentar

 1. Troels F.
  5. februar 2016 at 14:56 Svar

  Denne artikel er meget relevant. Ærgerligt med de få visninger den har fået.
  Jeg har oplevet netop det samme i det vindmølleprojekt kaldet Rendbæk Øst ved vildmosen i Nordjylland, som blev sparket i gang af kommunen sidste år i januar. Dette projekt er åbenbart stadig undervejs selvom vi som omkringliggende borgere ingenting hører.
  Danmarks Naturfredningsforening kom også med kommentarer til projektet, men de er ikke spor kritiske og nærmest blot med til at sige god for hele projektet med få ønsker til ændringer heri. Der er risiko for at der kommer 16 kæmpemøller i 150 meters højde lige op af store Vildmose samt det fredede område kaldet Sandels bjerge – et udkigspunkt som bliver totalt spoleret.

  Tak for gode input

  Mvh Troels F

Skriv en kommentar