• fredag , 2 december 2022

Debat: Vi er ikke bæredygtige

Vi regner os selv for et grønt foregangsland. Men det baserer sig på en illusion, viser en analyse fra Danmarks Statistik.

Det officielle tal for vores årlige udledning af drivhusgasser ligger omkring de 50 millioner tons CO2. Det giver os en 6. plads på den grønne verdensrangliste. Men det er ikke noget at prale med på klimatopmødet i Paris. For vores CO2-udledning er i virkeligheden mere end dobbelt så høj.

Analysen fra Danmarks Statistik viser, at træpiller skal regnes med i CO2-regnskabet med 15 millioner tons CO2 per år. Ved afbrænding frigøres al den lagrede CO2 i træet. Men der går 100 år, før de nyplantede træer suger lige så meget CO2 op som de fældede.

Analysen viser endvidere, at den danske handelsflåde udleder 32 millioner tons CO2 årligt, der ikke er med i den officielle CO2-statistik. De officielle tal mangler også CO2-udslippet fra produktion af varer, der forbruges i Danmark, men som i dag produceres andre steder i verden. Der mangler 18 millioner tons CO2 på den konto i de officielle danske tal.

Vi er ikke en skid bæredygtige. Det virkelige årlige tal for Danmarks CO2-udledning er ikke 50 millioner tons CO2, men over 100 millioner tons CO2. Og så er danskernes forbrug af flyrejser ikke engang medregnet.

I lyset af de virkelige CO2-tal virker diskussionen om 37 eller 40 procents CO2 reduktion – svarende til en forskel på 2 millioner tons CO2 – fuldstændig komisk.

Der er ikke noget at prale af i Paris. Danmarks selvforståelse som et grønt foregangsland er een stor illusion.

Af Lars Klottrup, Mosevej 1 Hedeskov Rønde

Bragt i Sjællandske den 7. december 2015

Relaterede indlæg

Skriv en kommentar