• tirsdag , 28 maj 2024

Vindkraftboomen er over

 

Av Jan Herdal
Publisert 
7. mai 2019

Tyske medier har i det lengste forsvart Tysklands fantasifulle, grønne skifte, til tross for at det lenge har vært klart at det er bygget mer på håp og følelser enn på realiteter. Men nå begynner kappevendingen.

Siste utgave av landets største nyhetsmagasin Der Spiegel har en forside som er prydet av fallerte monstermøller og raserte overføringslinjer. I en lang, grundig artikkel konstaterer forfatterne at det største politiske prosjektet siden gjenforeningen, Die Energiwende, truer med å feile.

Bare i løpet av de fem siste år har galskapen kostet Tyskland 300 milliarder kroner årlig. Resultatene har uteblitt. 29 000 vindmøller leverte i 2018 bare 3,2 prosent av Tysklands totale energiforbruk, mens olje, gass og kull fortsatt stod for nesten 80 prosent.

De såkalte klimautslippene synker ikke. Protestene mot vindmøllene øker: – Politikerne frykter folkelig motstand. Det fins knapt nok et vindprosjekt som ikke møter motstand, skriver bladet.

Utviklingen var tydelig allerede i 2018. Det ble installert under halvparten så mange vindturbiner som i 2017, og det ble bare bygget 30 kilometer nye overføringslinjer. Det trengs 7 700 kilometer. Bare 8 prosent av dem står klar.

Der Spiegel refererer til et ferskt overslag som viser at det vil koste ca. 30 billioner kroner å 3- til 5-doble energibidraget fra sol og vind innen 2050. Mye av Tysklands “fornybare” energi kommer for øvrig fra biomasse, som forskere fastslå er både miljøfiendtlig og forurensende.

Lagring er fortsatt i det fjerne: – Svært mye av energien går tapt. Effektiviteten er under 40 prosent. Ingen holdbar forretningsmodell kan bygges på slikt, skriver bladet om et lovprist hydrogenprosjekt.

Samtidig er de første 20-årssubsidiene for energi fra vind, sol og biogass i ferd med å løpe ut.

 – Vindkraftboomen er over, konkluderer Der Spiegel.

Læs hele artiklen her…

 

Relaterede indlæg

Skriv en kommentar