• tirsdag , 28 maj 2024

Debat: Tag vindmøllenaboer alvorligt

Henrik Vinther skriver (11.12.) i et svar til Peter Skeel Hjort, at ”Støjgrænserne for trafikstøj og vindmøllestøj er politisk fastsatte. De første er kun vejledende, hvor støjkravene til vindmøller er ultimative uden dispensationsmuligheder”.

Jeg håber, at H.V. er bekendt med, at det alene er ved to vindhastigheder (6 og 8 m/sek), der er lovreguleret. Ved alle andre hastigheder, døgnet rundt, må møllerne larme lige så meget de vil.
H.V. sammenligner også støjniveauet i boliger med støj i børnehaver, uddannelsesinstitutioner mv. Nu tvivler jeg stærkt på, at ret mange af os overnatter på vores arbejdspladser eller befinder os dér i weekenderne, ligesom en del af befolkningen er pensioneret og netop opholder sig en stor del af tiden i deres egne hjem. Det er netop i vores boliger, vi har brug for selv at kunne regulerer div. støjkilder. Målinger viser jo netop, at beregningerne af vindmøllestøj ikke overholdes.

Det vil klæde H.V. at begynde at tage naboer til vindmøller alvorligt og ikke blot konstant bruge den mildest talt ubrugelige vindmøllebekendtgørelse som skjold.
Hvis Vinther ønsker respekt omkring sit arbejde, må han også begynde at behandle andre med respekt.

Det gør han ikke ved at postulere, at den ukonstante og meget varierende vindmøllestøj til enhver tid kan sammenlignes med trafikstøj. Det er helt uhørt, at der ifølge bekendtgørelsen ikke må laves faktiske målinger i vores boliger, noget man har kunnet gøre siden 1974! – og som bliver gjort ved andre industrivirksomheder.

Hvis Vinther vil opnå respekt, vil han da arbejde for at supermøller bliver opsat ud fra en ordentlig og redelig lovgivning, der også tager hensyn til os borgere og som vi kan have tillid til. Måske er det gået Vinthers næse forbi, at helt op til 33 pct. af boligerne ikke er dækket ind af bekendtgørelsen.

Det er tankevækkende læsestof, at Miljøstyrelsen helt klart ved, hvor mange boliger, der bliver generet af trafikstøj, mens vindindustrien lukker øjnene for hvor mange, der døgnet rundt bliver generet af vindmøllestøj. Der må da kunne bruges nogle få kroner ud af de mange milliarder, der ruller i vindindustrien på at kortlægge dette. Men det bliver måske for hård kost at læse?

Kan det mon hænge sammen med, at Henrik Vinther, som ejer af Viden om Vind, der er sponsoreret af det statslige ejede Dong, har egne økonomiske interesser i krampagtigt at hænge fast i en håbløs forældet argument.

Af Marianne Byskov, Demstrupvej 31, Almind, 8800 Viborg

Bragt i Nordjyske Stiftstidende den 13. december 2015

Relaterede indlæg

Skriv en kommentar