• tirsdag , 28 maj 2024

Debat: Absurd at stille vindmøller op, der skal stå stille

De jyske vindmøller står stadig oftere stille på foranledning af Tyskland. Mølleejerne får penge af tyskerne for den strøm, de ikke kan få lov at producere, så de protesterer ikke. Vi forbrugere derimod burde protestere. Vi giver 3,9 milliarder kroner hvert år til opstilling af nye vindmøller, der får mindre og mindre at lave.

Forklaringen på dette absurde teater er, at der er mere end rigelig vindmøllekapacitet i Nordtyskland og Jylland, når det blæser. Det koster tre gange så meget at standse en tysk vindmølle som at stoppe en dansk. Derfor betaler de tyske myndigheder danske mølleejere for at stoppe deres vindmøller, når det blæser.

Nordtyskerne sender deres vindoverskud gennem den nye transitledning op gennem Jylland. Nordmændene sender deres overskud af vand den anden vej, i form af hydroel. De hyppigere danske vindmøllestop betyder, at Danmark med tiden mere bliver et transitland end et produktionsland.

Det er derfor helt meningsløst at fortsætte med at give tilskud til at stille nye vindmøller op i Danmark. Det er absurd, at forbrugerne skal støtte en dansk vindmøllepolitik, der har spillet fallit. Det er absurd, at flere og flere skal tvinges til naboskab med industrimonstre, der ikke er brug for.

Der er lange udsigter til ændringer af det danske afgiftssystem, der kunne muliggøre en fornuftig udnyttelse af overskudsstrøm til varmepumper. Der er ligeledes lange udsigter til bedre transmissionsforbindelser fra Nordtyskland til Sydtyskland, der kunne sende den nordtyske overskudsstrøm mod syd i stedet for mod nord.

Det er det rene vanvid at stille flere vindmøller op i Danmark. Send de 3,9 milliarder kroner tilbage i forbrugernes og virksomhedernes lommer, så vi kan få mere gang i forbruget og produktionen. Det er der brug for.

Lars Klottrup, Mosevej 1, Hedeskov

Bragt i Fyens Stiftstidende 30/9 2015

Relaterede indlæg

Skriv en kommentar