• onsdag , 4 oktober 2023

Kommissionen burde advare – af Henrik Lando

8. april 2014

Læserbrev af

Henrik Lando, professor i retsøkonomi, CBS Solbjerg Plads 3, Frederiksberg

Produktivitetskommissionen burde advare mod vindmøllesatsningen  

Produktivitetskommissionen har sagt at landvindmøller er billigere end havvindmøller, og går altså tilsyneladende ind for, at vi i Danmark opstiller flere landvindmøller. Det er mærkeligt, når vismændene så klart har argumenteret for at vindmøllerne mindsker vores konkurrenceevne og vores velfærd, og at de ikke gavner klimaet. Når vi reducerer vores CO2 udslip sælger vi CO2-kvoter, der købes af andre lande, der så kan bruge mere kul. 

Vindmøllerne er simpelt hen en investering i et kapitalapparat der giver underskud. De 600 landvindmøller vi er ved at sætte op er blevet lovet et tilskud på 10 mia kr. som el-forbrugerne skal betale.     

Nu vil nogen indvende, at det skaber arbejdspladser at producere vindmøller og at stille dem op. Men det gælder jo enhver investering. Vi kunne i stedet vedligeholde veje, offentlige bygninger og skoler, eller vi kunne udvide håndværkerfradragsordningen.  Der er mange investeringer, der skaber arbejdspladser og som betaler sig selv hjem. 

Man vil måske indvende, at Vestas eller Siemens bliver bedre til at producere vindmøller, og at vi så får flere eksport-ordrer og flere arbejdspladser. Men de vindmøller der sættes op i Danmark udgør kun en lille del af Vestas og Siemens’ samlede produktion af vindmøller. Og vi er efter 40 års subsidiering af vindmøller langt nede af læringskurven.

Vi bliver heller ikke mere uafhængige af russisk gas. Selv om vi bruger milliarder på vindenergi udgjorde den i 2010 kun 3% af vores energiforsyning og vi kan købe energien andre steder. 

Vi viser heller ikke vejen frem for andre lande. Det gør vi kun hvis vi har fundet en billig måde at mindske CO2 udslippet på og det har vi jo netop ikke. The Economist har kaldt den energipolitik vi fører for ´sindssyg´.

Vi er snarere ved at vise, at landvindmøller ikke er vejen frem fordi de udgør et miljøproblem for naboerne. Landvindmøller kan godt være en del af den fremtidige energiforsyning i Europa, men de skal selvfølgelig ikke stilles op i tætbefolkede lande.

Produktivitetskommisionen burde have fulgt vismændene og sagt: vindmølle-satsningen skader Danmarks produktivitet, konkurrenceevne og velfærd.

 

 

 

Relaterede indlæg

Skriv en kommentar