• onsdag , 4 oktober 2023

Helbred og gener

“Det er ikke lægevidenskabeligt bevist, at vindmøller skader helbredet”, præcist sådan siger vindindustrien, sådan siger ministerierne. Dette er en formulering, der for vindkraftens disciple er  kunstfærdig sproglig akrobatik, men som roligt kan betragtes som dybt ondskabsfuldt og grusomt overfor de mennesker i hele verden, hvis nattesøvn bliver afbrudt ligesom i et torturkammer og  som må flytte hjemmefra for at kunne overleve.” Wind turbine refugees”, vindmølle flygtninge kalder man disse mennesker på engelsk, men samme fænomen findes også i Danmark. Vindlobbyen har været så uhyrlig stærk i Australien, at endda den australske lægeforeningen AMA i et statement ikke har skammet sig at frikende vindmøller for at være årsag for landbefolkningens specielle vindmølle-sygdom WTS, Wind Turbine Syndrome. Så langt er vi dog ikke kommet i Danmark, selvom vi kunne savne, at praktiserende læger blandede sig mere i den offentlige debat. ggj

Under denne rubrik vil vi løbende samle  internationale dokumentation, der kan underbygge sammenhængen mellem vindmøllestøj og sygdom.

 

1. Artikel i Noise and Health fra den 28.september 2011 med titlen: “Evaluering af vindmøllestøjens påvirkning på sundhedsrelateret livskvalitet”, af Dr. Daniel Shepherd og andre, Auckland University of Technology, New Zealand. Læg mærke til den lange referenceliste med 31 videnskabelige artikler.

http://noiseandhealth.org/article.asp?issn=1463-1741;year=2011;volume=13;issue=54;spage=333;epage=339;aulast=Shepherd

2. Artikel fra Aalborg Universitet, Henrik Møller, Steffen Pedersen, Jan Kloster Staunstrup og Christian Sejer Pedersen, april 2012, om lavfrekvent støj målt ved vindmøller i Maastricht, OBS: interessant sætning på side 7, næstsidste afsnit: Unlike for other noise sources, the noise is not measured at neighboring dwellings, but measurements close to the turbines of the emitted sound are used to calculate theoretical outdoor sound pressure levels at the neighbors.

Der ligger hele problemet: Når støjen fra en vindmølle i modsætning til anden industristøj ikke individuelt bliver målt i borgernes huse, men i stedet beregnet, så er det ikke sikkert, hvor højt dB tallet i virkeligheden er. Og det er her, det går  galt. Når naboer klager over helbredsgener, er der ingen myndighed, der vil kontrollere grundigt, hvor meget støj borgerne helt konkret er udsat for.

http://vbn.aau.dk/files/62413823/Maastricht_Moeller_et_al_2011.pdf

 

 

Skriv en kommentar